KENDER MEDIC-GYÓGYULJ ZÖLDEN!

Kérdésed van? Hívj minket! +36305912108

Blog

Endokannabinoid rendszer ami benned is ott van!

Kamil Potempski
2022.10.18 21:19
Endokannabinoid rendszer ami benned is ott van!

Az endokannabinoid rendszer kulcsfontosságú ahhoz, hogy megértsük, hogyan működik a kannabisz, és hogyan kapcsolódik a szervezetünk működéséhez...

Az endokannabinoid rendszer kulcsfontosságú ahhoz, hogy megértsük, hogyan működik a kannabisz, és hogyan kapcsolódik a szervezetünk működéséhez.

Valóban csodálatos időket élünk, hiszen még 50 évvel ezelőtt sem sejtettük, mi áll a növény élettani és pszichológiai hatásai mögött.

És bár már elég keveset tudunk az endokannabinoid rendszer alapjairól, számos vonatkozása feltáratlan marad.


Általánosságban elmondható, hogy saját megfigyeléseink alapján olyan következtetéseket vontunk le, hogy Magyarországon a kannabisz témája a társadalomban vagy nevetéssel, vagy olyan rendkívül kínos megdöbbenéssel találkozik, mintha valaki hirtelen fingott volna vagy nem utolsó sorban rossz szemmel néznek rá.

Tudod, ez egyfajta mókás, vicces, de valahogy nem helyes és kicsit tabu téma.

Kérdezz meg bárkit a társaságból, hogy tudja-e a kannabisz működését, akkor vagy hall róla valamit, valami THC-t, önmagukat, nooo… éééé…

Nem tudom, ez hosszú távon vicsorog, nem?

Sokan meg tudnak nevezni számos olyan betegséget, amelyekben a kannabisz rendkívül hasznosnak bizonyul, de kevesen tudják, miért.

Klassz, mindent úgy mutatunk meg, mintha egy lapon lenne.

Egyébként mi az endokannabinoid rendszer?


Endokannabinoid rendszer

Az endokannabinoid rendszer vitathatatlanul a legfontosabb biológiai rendszer az egész szervezetben, kulcsszerepet játszik a homeosztázis fenntartásában, és mint kiderült, felelős a kannabisz fiziológiai és pszichológiai hatásaiért.

A szervezetben szétszórva található, és többek között receptorai is megtalálhatók a központi idegrendszerben, az immunrendszer sejtjeiben, a gyomor-bél traktusban és a perifériás idegrendszerben.

Tehát ha az endokannabinoid rendszer annyira fontos, miért beszélnek róla olyan keveset, és miért veregetnek még mindig papucsokat és amőbákat az iskolákban?

Nyugi, ez nem összeesküvésnek köszönhető, csak annak, hogy az endokannabinoid rendszer egy viszonylag új felfedezés – az első jelentések a létezéséről 1988-ból származnak, amikor is megtalálták az első kannabinoid receptort a patkány agyában.

Mi az endokannabinoid rendszer?


Az endokannabinoid rendszer összetevőinek listája olyan rövid, mint egy jó falat.

Az endokannabinoid rendszer a következőket tartalmazza:

 • A receptorok sejtek felszínén található kannabinoidok,
 • Endokannabinoidok, azaz kis molekulák, amelyek aktiválják a fent említett receptorokat,
 • Metabolikus enzimek, amelyek felelősek az endokannabinoidok lebontásáért, amikor a szervezet felhasználja őket.

Receptorok


Eddig két fő kannabinoidreceptor létezése bizonyított: a CB1 és a CB2.

Egyes kutatók azt feltételezik, hogy az endokannabinoid rendszernek még több receptora van, de egyelőre ez a feltételezés marad.

A CB1 receptorok leginkább az agyban koncentrálódnak, bár a klaszterek az egész testben jelen vannak, még a nyálmirigyekben is.

Ami az agyat illeti, a CB1 receptorok a hipotalamuszban (étvágyszabályozás) és az amygdalában (memória és érzelmi feldolgozás) találhatók.

Ezekkel a receptorokkal a THC felelős a kannabisz pszichoaktív hatásaiért és relaxáló hatásaiért – de erről majd később.

A CB1 receptorokat az idegvégződésekben is találtak, ahol a fájdalom érzékeléséért felelősek.

A CB2 receptorok viszont többnyire a központi idegrendszeren kívül találhatók, és uralják az immunrendszert.

A CB1-receptorokhoz hasonlóan a CB2 is szétszóródott a szervezetben, beleértve a CB2-t is. a perifériás idegrendszerben. Amint a CB2 receptor aktiválódik, az immunrendszer stimulálásával megkezdi a gyulladás elleni küzdelmet.

Endokannabinoidok


Eddig két endokannabinoidot, azaz a szervezet által természetesen termelt kannabinoidot fedeztek fel: az anandamidot (AEA) és a 2-arachidonyglycerint (2-AG). Mindkét kannabinoid közvetlenül kölcsönhatásba lép a kannabinoid receptorokkal, és specifikus reakciókat vált ki a szervezetben, ahol megtapadnak.

 

Metabolikus enzimek


Az enzimek szerepe a kannabinoidok elpusztítása abban a pillanatban, amikor a szervezet elhasználja azokat.

Az egyik (FAAH) az Anandamid, míg a másik (MAGL) a 2-AG lebontásáért felelős.

Mindkét enzim szerepe annak biztosítása, hogy a kannabinoidokat csak akkor használjuk fel, amikor szervezetünknek szüksége van rá, és nem egy másodperccel tovább.

 

Hogyan működik (dióhéjban) az endokannabinoid rendszer?


Endokannabinoid rendszer

Az endokannabinoid rendszer számtalan alapvető létfontosságú funkció szabályozásában vesz részt, beleértve:

 • Éhség,
 • Álom,
 • Hangulat,
 • Motoros készségek,
 • Testhőmérséklet,
 • Memória és kognitív folyamatok,
 • Az immunrendszer működése,
 • Neuronok védelme,
 • Emésztés,
 • Reproduktív funkciók,
 • Anyagcsere,
 • Szív- és érrendszeri funkciók.


Leegyszerűsítve, ha bármi rossz történik az egészségünkkel, az endokannabinoid rendszer saját kannabinoidjainak előállításával kezdi meg a harcot ellene, amelyek a kannabinoid receptorokhoz kapcsolódva "oltják el a tüzet".

A test által kezdeményezett mentőakció jó példája a közönséges láz, amikor az endokannabinoid rendszer jelet küld a szervezetnek, hogy emelje fel a hőmérsékletet a probléma megoldásáig.

Sajnos, mint az emberi test minden rendszerének, ennek is megvannak a korlátai, és ha túl nagy terhelés, nem tud több endokannabinoidot termelni.

Ehhez járul még az a tény, hogy belső kannabinoidjaink nagyon rövid ideig "élnek", maga az endokannabinoid rendszer pedig "on-demand" rendszer, így nem tárolja a kannabinoidokat "menet közben".

2008-ban Dr. Ethan Russo neurológus és kutató felvetette, hogy az endokannabinoid hiány jelentős hatással lehet számos súlyos betegség kialakulására, a migréntől, a fibromyalgiától és az irritábilis bél szindrómától a neuropátiás fájdalomig és a mentális zavarokig. és neurodegeneratív betegségek (Alzheimer, Parkinson).

Oké, tegyük fel, hogy az endokannabinoid rendszer leszállt a pályáról, és a teljes kisiklás küszöbén áll.

A: Akkor mit tegyünk?

B: Ekkor jön képbe a kender


Kannabisz endokannabinoid rendszer

kendermedic

Valószínűleg az eddigi tartalom során azon töprengett, hogy a kannabinoidoknak köze van-e a „kannabis” szóhoz. Van – és nagyon sok is.

Valójában, ha nem izolálta volna a THC-t 1964-ben Raphael Mechoulam, egy izraeli tudós, valószínűleg a mai napig nem tudnánk, mi az endokannabinoid rendszer.

Ez a felfedezés kezdeményezte a kutató együttműködését egy másik tudóssal, William Devane-nel, aminek eredményeként felfedezték az első endokannabinoidot, az anandamidot (1992).

 

Fitokannabinoidok vs. Endokannabinoidok


Biokémiai szempontból a kender az emberhez legközelebb álló növény.

Miért?

Mert fitokannabinoidokat, azaz az emberi szervezet által termelt kannabinoidokhoz hasonló szerkezetű anyagokat tartalmaznak. A "phyto" előtag eredetükre utal (fito = virágból).

A fitokannabinoidok kémiai szerkezetüknek köszönhetően támogatják az endokannabinoid rendszer munkáját, mert a kannabiszban található anyagok nemcsak ugyanazokhoz a receptorokhoz kötődnek, hanem sokkal tovább maradnak a szervezetben és sokkal magasabb koncentrációt érnek el.

Jelenleg tudjuk, hogy a kannabiszban több mint 100 kannabinoid található, amelyek közül viszonylag jól kutatott (bár még sok lesz még), van egy egész... kettő.

THC-ről (delta-9-tetrahidrokannabinol) és CBD-ről (cannabidiol) beszélünk.

Az agyad saját THC-t választ ki
THC endokannabinoid rendszer

Emlékszel, amikor megemlítettük a legjobban tanulmányozott endokannabinoidot, az anandamidot?

A tudományos közösségben „boldogság molekulának” nevezik – és ennek jó oka van.

Anandamid ellenőrzések, többek között:

 • Fájdalom érzése
 • Étvágy szabályozás,
 • Jutalomközpont az agyban,
 • Hangulat (a kutatások kimutatták a kannabinoidok kulcsfontosságú szerepét az úgynevezett "Runner's high" érzésében, azaz az eufória, az enyhe érzéstelenítés és a boldogság érzésében)
  memória
 • Reproduktív funkciók,
 • A sejtciklus szabályozása

Itt érkeztünk el címsorunk lényegéhez. Történt ugyanis, hogy a THC felépítésében szinte azonos az anandamiddal, és így ugyanazokhoz a receptorokhoz (CB1 és CB2) kötődik.

Endokannabinoid rendszer

Valószínűleg jól tudod, hogy a THC ellazító tulajdonságokkal rendelkezik (örömteli hangulat), serkenti az étvágyat (gasztrofázis), növeli a környezeti ingerekre való érzékenységet, de sokat beszélnek gyulladáscsökkentő, stresszoldó és érzéstelenítő tulajdonságairól is.

A THC a közelmúltban nagy követőkre talált az USA-ban élő nők körében, akik egyre gyakrabban használnak kannabinoidban gazdag kannabisz termékeket a menstruációs fájdalmak enyhítésére és a hangulati ingadozások szabályozására, amelyek az ún. kellemetlen napok.

Röviden, a test THC-val való ellátásával az agy úgy érzékeli azt, hogy az endokannabinoid rendszer több anandamidot kezd termelni – innen erednek a fent említett hatások.

Érdekes módon, ha túl sok az Anandamid, az bizonytalanság érzést és enyhe szorongást okozhat, ami a kannabiszból szállított THC esetében a pt hatását váltja ki. – Túl magasra kerültem.

Mentálisan egészséges embereknél ez nem okoz gondot, mert tényleg minden rendben van, a félelem érzése pedig a szervezet természetes reakciója a túl sok "anandamidra", ami idővel elmúlik.